Finale på Oslos nye storstue

For oss som ikke selv har barn er Østlandscup en kjapp påminnelse på hvordan livet var da man var yngre og drev aktivt med idrett. Lørdager starter grytdilig. Det er ikke tid til å lese aviser eller kose seg lenge med kaffekoppen. Sånt har man ikke tid til når man må kjøres til alle krinker og kroker av Norge som har en idrettshall. Selv om Oslo Klatreklubb skulle arrangere, og således hadde den korteste veien, kjentes det som en litt brå start på morgen å bli møtt med ca 70 forventningsfulle barn som presis klokken 1000  stod klare for å registrer seg for finalen i Østlandscup.

Østlandscup er en topptaukonkurranse for barn og unge. Seks klatreklubber på Østlandet har gjennom dette skoleåret arrangert hver sin cup. Oslo Klatreklubb var for mange siden år intativtaker til denne konkurransen. Cupen har med årene vokst og det er nå en av våre stolteste eksportvarer. Som initativetaker kjennes det også naturlig at finalen arrangeres av Oslo Klatreklubb. Sammenlignet med Norgescup er antallet deltakere og antall cuper like stort. Selv om Norgescupen kan sies å være et mer omfattende arrangement vil vi påstå at følelsene og engasjemenetet hos utøverne i Østlandscup er minst like stort.

Som på alle idrettsarrangement er Østlandscup avhengig av at foreldre og andre stiller opp på dugnad for klubben. Det var omtrent 20 som bidro for å gjøre denne dagen mulig. Mange bidro også (mer eller mindre) frivillig med å hjelpe til med sikring da de så at vi trengte hjelp med dette. Særlig takk til foreldre fra Kolsås som tok utfordringen på strak hånd og så sporty hjalp oss med sikringen.

Til forskjell fra tidligere år da finalen ble holdt på Klatreverket ble denne rundes finale holdt på Oslo Klatresenter. Oslo Klatresenter har ikke vært åpen i mer en snaue to måneder. Senteret har store ambisjoner og har allerede rukket å bevise at det har kapasitet til å huse store arrangementer. Østlandscup var den første store klatrekonkurransen senteret har holdt. For oss som er aktive i klubbdriften ser vi på dette som en forprøve til NM i buldring.

Østlandscup har fire nivåer av ruter som skal passé alle nivåer. På det aller øverste nivået, som ofte er forbeholdt de eldste ungdommene, er rutene opp til grad 8 (fransk 7b). For å muliggjøre klatring på de brattere veggene var det under denne runden skrudd ledruter. De barn og ungdommene som prøver seg på denne graden har allerde mye erfaring med ledklatring.

For mange barn-, og ungdommer er Østlandcup deres første møte med en klatrekonkurranse. For de som har deltatt flere ganger er det et gjensyn med andre barn som har samme interesser. Selv om klubbfølelsen er sterk og man heier ekstra mye på de fra ens egen klubb er dette et arrangement dette et arrangement som preges mer av samhold enn rivalerisering på tvers av klatreklubbene.

Et vellykket idrettsarrangement evalueres ikke bare på vegne av de sportslige prestasjonene. Under slike arrangement forventes det også at det finnes en kiosk der man får kjøpt rødsaft, vafler og kaffe. Kiosken blir fort samlingspunktet for de som arrangerer. Det er her de tar seg en pust i bakken mens de fyller på blodsukkeret med en vaffel. Kriteriet for en god vaffel i denne sammenhengen er hverken smak eller konsistens. Det ene kriteriet den bedømmes hvorvidt den er lagd på dugnad eller ei.

Finalen i Østlandscup er så og si helt lik de andre cup rundene. Fra hver cup runde kåres det en vinner. Forskjellen fra finalen og de andre cupene er det skal kåres en sammenlagt vinner. Sammenlagt vinneren er den som gjennom alle cuprundene tilsammen har tatt mest poeng. Det gis premie til en stolt gutt og jente i hver årsklasse samt en sammenlagt premie i klassen for klatrere med funksjonsnedsettelse. Gjennom Norges Klatreforbund sin avtale med Varri har det blitt gitt ut Petzl premier på hver eneste cup. Premie til sammenlagtvinnerne er gitt av XC Sports.

Oslo Klatreklubb samarbeider godt med den andre klatreklubbene om Østlandscup. Det finnes mang en ildsjel rundt om i klubbene som brenner for at dette arrangementer. Det er utviklet en håndbok som forenkler arbeidet med arrrangementet for klubbene. Vi har også mange foreldre som bruker mye av fritida si på å programmere frem løsninger som gjør at vi slipper å summere opp resultater og skrive ut diplomer for hånd. Særlig vil vi takke Lillehammer Klatreklubb for godt og nært samarbeid. Også vil vi takke NKF som bidrar med økonomisk støtte til arrangementet. Og helt på tampen skal vi nevne XC Sport som har sponset sammenlagt premie.

 

Sammenlagt resultater og fra alle årets runder finner du på www.ostlandscup.no

Du kan fritt laste ned bilder til privat bruk hvis du ønsker det.