Rapport fra Trener 1-kurs 5. – 7. mai

Fra høyre: Simen, Andreas, Gjertrud, Severin, Sunniva og Tonje.

Kursleder: Nikolai Kolstad

 

5. -7. mai ble det arrangert Trener 1- kurs på Oslo Klatresenter for seks av klubbens medlemmer.

Som første nivå i trenerløypa er utdannelsen ment å gjøre trenere i stand til å gi en innlæring av grunnleggende tekniske ferdigheter, utvikle fysiske, psykiske og sosiale egenskaper for utøvere på begynnernivå, og å ivareta utøvernes behov i et sosialt, spennende og sikkert miljø. [1] Med denne kompetansen godt under huden er nå alle seks trenere klare for nye utfordringer.

Her følger en liten rapport fra kurshelga…

 

Fredag 5/5

Kurset starter, og vi tar introduksjonsrunde og gjennomgang av kursopplegget i et av OKS sine splitter nye møterom. Blant deltakerne finner vi god variasjon både i alder, instruktørerfaring og favorittklatreform, men Nikolai kunngjør allerede på dette tidspunktet at han har god tro på alle i gruppa.

Resten av dagen er fokuset forbeholdt utdanningen av nye instruktører, i med at man som trener 1 (forutsatt at man fylt 18) er sertifisert til å holde klatreleder inne- kurs. Dette fordrer et stort sikkerhetsansvar, og blir derfor fremhevet som en svært viktig del av trener 1- kurset. Vi får også tilbakemelding på eget sikringsarbeid etter en klatreøkt på både topptau og led, og vi diskuterer flere temaer som er aktuelle for instruktørkurset, deriblant kameratsjekk og dynamisk sikring

 

Lørdag 6/5

Det er krevende å holde fokuset på utallige powerpoints- slider når sola steker utenfor, men til gjengjeld får vi gode diskusjoner og grundige gjennomganger av treningslære, formidling og metodikk. Sistnevnte kan grovt oppsummeres med akronymet ”MAKVISE”, som står for motivasjon, aktivisering, konkretisering, variasjon, individualisering, samarbeid og evaluering.

Etter en velfortjent ispause i sola holder Gjertrud sin praktiske del, hvor hun legger opp en økt med øvelser i teknikk. Her utforsker vi effekten av både høye og korte fotflytt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søndag 7/5

Foruten fortsettelsen av treningslæreundervisningen går mye av tiden denne dagen til de resterende praktiske oppleggene. Vi begynner naturlig nok med oppvarming, som inneholder innslag av styrkeøvelser, yoga og traversering. Sunniva sørger dermed for at vi er godt forberedt til Andreas sin nokså intense styrkeøkt. Her skal vi gjennomføre x antall push-ups, knebøy og sit-ups på kortest mulig tid.

Heldig nok for Tonje som skal organisere en økt med barneaktiviteter, får hun låne et barnebursdagslag med 11 ivrige unger. Disse får bli med på en tur i dyreparken (les: barnebuldreveggen), der de prøver seg som klatrende slanger, elefanter, frosker og apekatter. De andre deltakerne er nok også ganske fornøyde fordi de slipper å spille rollespill, og kan studere de ville dyrene på god avstand.

Senere får vi testet pumpen med Severin sitt opplegg, som innebærer non- stop klatring opp og ned en rute tre ganger. Deretter avslutter vi den praktiske delen med uttøying i gresset utenfor senteret, hvor Simen leder oss gjennom flere effektive øvelser.

Helt på slutten av dagen har vi en gjennomgang av HMS, og Nikolai gir en demo på godkjente metoder for å ta inn tau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mandag 8/5

Dagen er kommet for å sette trenerkunnskapen på prøve, og vi samles på nytt på møterommet hvor vi tar en kjapp spørsmålsrunde. Det er satt av en time til selve teoriprøva, men de fleste fullfører med god margin.

Vi trenger ikke vente lenge før vi igjen samles til gjennomgang og resultatavsløring, og det viser seg at godtroen Nikolai beskrev innledningsvis var berettiget- alle besto. 

 

Takk for kurset!

 

[1] http://www.klatring.no/Utdanning/Kurs/Trener1/tabid/5423/Default.aspx